Sosyal Medyada Tüketici Davranışı kavramına etkisini incelediğimiz bu yazımız için keyifli okumalar dileriz.
İnternetin gelişmesine bağlı olarak sosyal medyanın da hayatımızın odak noktalarından biri haline geldiğini her fırsatta söylüyoruz. Sosyal medyada her gün paylaşımlar ve yorumlar yapılmakta. Buna bağlı olarak kullanıcılar bu paylaşım ve yorumlardan etkilenmektedir. Satın alma kararı süreci artık bu konunun tam kalbindedir diyebiliriz. Yapılan bir araştırmaya göre 26-35 yaş arası kitlenin günde 1-2 saat arası sosyal medyayı kullanması halinde, satın alma davranışlarını %54,3 değiştirdiğini ortaya çıkarmıştır(1).
Sosyal medyanın ne olduğundan “Sosyal Medya Nedir?” yazımızda bahsetmiştik. Fakat yine de genel olarak bahsetmek gerekirse; bireylerin sanal olarak fikirlerini ve yorumlarını paylaşabildiği aynı zamanda içerik oluşturabildiği platformlardır. Bu platformların özünde iletişim yatar.
Sosyal medya bireylerin iletişim haricinde ürün veya hizmetlerden bilgi almasını da sağlamaktadır. Bu ortamlarda yapılan olumlu ya da olumsuz yorumlar, deneyimler tüketicinin algısının değiştirir ve satın alma kararını etkiler.
Sosyal medya platformlarında fikir ve görüş alışverişleri çok hızlı gerçekleştiğinden, tüketiciler arasında referans oluşturacak türlü içerikler oluşturulmaktadır.
Sosyal Medyanın Tüketici Davranışına Etkisi İçin Oluşturulan Referanslar ve Faktörler
Marka Tasarımı
Markanın hedef kitlesiyle uyumu tüketicilerin dikkatini çeken unsurlardan biridir. Markalar artık sosyal medya platformlarında ürün ya da hizmetini satabilmek için kullanıcıların markaya dair olumlu düşüncelerini kazanmayı amaçlamaktadır. Bu olumlu düşünceler tüketicilerin markaya olan davranışlarını etkiler ve satın alma yolunda adımlar attırır.
Kullanıcı ve Influencer Yorumları
Influencer terimini detaylı olarak önceki yazımızda paylaşmıştık ama yine de genel olarak bahsetmekte fayda var. Influencer büyük kitleler tarafından takip edilen, sosyal medyanın yeni nesil kanaat önderleridir. Bu kişiler büyük takipçi kitleleri olduğu için aslında kendi başlarına reklam mecralarıdır. Kullandıkları ürün ve hizmetleri hedef kitleye anlatırlar ve bu ürün ya da hizmetleri ön plana çıkarırlar. Böylece kullanıcılara güven ve kalite aşılamış olur. Bundan dolayı kullanıcılar bu durumdan etkilenir ve satın alma davranışı göstermesine olanak sağlamış olur.
Influencerların yanı sıra çok takipçisi olmayan bireylerin yorumları da sosyal medyada önem arz eder. Başta da belirttiğimiz gibi bireylerin hızlıca etkileşime ve iletişime geçtiği bu ortamlarda bilgi edinmek kolaydır. Bundan dolayı tüketiciler bazen tek bir bilgiyi referans almayabilir. Bundan dolayı da farklı bilgiler edinerek satın alma davranışını duruma göre değişkenlik gösterir.
Trendler ve Algoritmalar
Sosyal medya platformları içerikleri kronolojik sırada göstermek yerine etkileşim oranlarının yüksek olduğu içerikleri daha üst sıralarda göstermeye başladı. Bu durum markaların sosyal medya platformlarındaki içerik yapısını değiştirmeye sebep olmuştur. İçeriklerini kitlesine daha sempatik ve güvenilir olarak değiştiren markalar tüketiciyi harekete geçirmekte daha başarılı olmuştur.
Sosyal Medya Reklamcılığı
Dijitalin bize sağladığı en büyük yararlardan biri de odak hedef kitleye yönelik reklamlar yapabilmektir. Ürün ya da hizmetimizi, daha büyük kitlelere seslenebilmek için sosyal medya platformlarında reklam vermek mümkün. Kullanıcılar ilgisinin olduğu içerikleri incelemeye daha eğilimlidir. Bu durumu kullanarak, hedef kitlemize doğru içerik sunarak onları satın alma davranışına yönlendirebiliriz.
Sosyal Medyada Tüketici Davranışı Kavramına Etkisi ve Markalar
Çevrimiçi alışverişin yaygınlaşması ve e-ticaretin sosyal medyayla desteklenmesinin güçlü etkisi sayesinde markalar için artık sosyal medyada bulunmak bir zorunluluk haline gelmiştir.
Pazarda yer almak ve görünür olup tüketici davranışlarını etkilemek devamlılık isteyen zor bir süreçtir. İkna sürecinde farkındalık, ilgi, karar verme, satın alma, basamakları için doğru stratejiler oluşturmak gerekmektedir.
Pazarda büyümek için sosyal medya büyük bir fırsattır. Bunu markalar değerlendirmeli ve gerekli yatırımları yapmalıdır. Aksi takdirde pazardaki rekabette tutunmaları çok zordur.
1-DUYGUN, Adnan. “SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞININ TÜKETİCİ SATIN ALMA KARAR SÜRECİNE ETKİSİ.” Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 6.2 (2018): 1351-1375.