Günümüzde internet kullanımının son derece yaygınlaşmasıyla artık herkesin kullandığı sosyal medya uygulamalarını şimdi tanıyacağız. Sosyal medya uygulamalarını tanımak ve kullanılan sosyal medya mecrasına göre içerikler çıkarmak hem bireyler hem de markalar için önemli bir hale geldi. Sosyal medya uygulamaları kullanım bakımından farklılıklar gösterir. Bu nedenle her sosyal medya uygulamasında üretilen içerikler de buna bağlı olarak farklılaşabilir. Sosyal medya uygulamalarını daha iyi kullanabilmek için bilmeniz gerekenleri sizin için açıklayacağız.
3 Milyardan Fazla Kullanıcı
Kullanıcı sayısı ve kullanım sıklığı bakımından ülkeden ülkeye farklılık göstermesine rağmen, dünyada toplam 3 milyar kişi sosyal medya uygulamalarını kullanıyor. Günlük yaşamın artık bir parçası olan bu uygulamalar, etkinliğini ve popülerliğini her geçen gün daha da artırıyor.
Türkiye’de Kullanılan En Popüler Sosyal Medya Uygulamaları
1- Youtube
Video paylaşım platformudur. İçerik çeşitliliği bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Hemen hemen her konu ve başlıkla alakalı videolar bulabileceğiniz bir platformdur. Videoların e-mail üzerinden gönderilememesi sorunundan dolayı PayPal çalışanları tarafından 2005’te kurulmuştur. Google 2006 yılının Ekim ayında bu platformu satın almıştır. Reklam gelirlerini içerik üreticisi ile paylaşma kararının ardından “Youtuber” kelimesi hayatımıza girmiştir. Bununla birlikte dünya genelinde aylık 2 milyar kullanıcısı bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’de en çok ziyaret edilen sosyal medya platformudur. Televizyon izleme oranını ciddi şekilde düşürmüştür.
2- Instagram
Instant ve Telegram kelimelerinin birleşmesiyle Instagram olarak adlandırılan sosyal medya platformudur. Her gün değeri artan Instagram, bir tür fotoğraf ve video paylaşım ağıdır. Canlı yayın ve 24 saat içinde kaybolan hikayeler gibi özellikleri de bulunan Instagram’ın dünyada 1 milyar Türkiye’de ise 40 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. Şu an Türkiye’de en çok kullanılan ikinci sosyal medya platformudur. Pratik şekilde fotoğrafları çeşitli filtreler ve ayarlar ile çekilen fotoğrafları güzelleştirebilmek kullanıcıların ilgisini ve beğenisini kazanmıştır.
3-WhatsApp
Eski Yahoo! çalışanları Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD’de kurulmuştur. İlk kurulduğunda mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, daha sonraları hikaye özelliğiyle sosyal medya platformları arasında görülmeye başlamıştır. Günümüzde Türkiye’nin %86’sı Whatsapp kullanmaktadır. Kısa mesajı farklı bir boyuta taşımış ve kullanım alışkanlığını tamamen değiştirmiştir.
4-Facebook
Dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformudur. Kullanım oranı olarak Türkiye’de 4. sırada yer almaktadır. İçerik olarak ise; yazı, video, fotoğraf paylaşılabilir. Aynı zamanda Instagram’da olduğu gibi canlı yayın ve 24 saat içinde kaybolan hikaye özelliği bulunmaktadır. Ayrıca etkinlik özelliği sayesinde, etkinlikler düzenleyip arkadaşlarınızı davet etme imkanı tanır. Kullanım açısından oldukça basittir.
5-Twitter
Türkiye’de 12 milyon kullanıcısıyla 5. sırada yer alan Twitter; en fazla 280 karakterlik yazılar ile sınırlandırılmıştır. Görseller ve kısa videolar paylaşabileceğiniz sosyal medya platformlarından biridir. Kullanıcıların kendilerini daha özgür ifade edebildiği bir mecradır. Paylaşımlar kısa süre içinde çok fazla yayılabilir.
6- LinkedIn
Bu sosyal medya platformu ise karşımıza kariyer odaklı bir sosyal ağ olarak çıkıyor. İnternet ortamındaki en geniş profesyonel ağ olan LinkedIn’de kullanıcılar iş çevrelerini genişletebiliyor ve diğer kullanıcıların öz geçmişlerini, yaptıkları işleri görebiliyor. İş ilanları verilebiliyor. Böylelikle iş ağı genişlemiş oluyor.
7-Snapchat
Fotoğraflar ve kısa videolar çekip bunları farklı çıkartma ve renklerle değiştirerek gönderebileceğiniz sosyal medya platformudur. İstediğiniz başka bir kullanıcıya fotoğraf veya videolarınızı yalnızca bir defa görebileceği şekilde gönderebilirsiniz. Fotoğraflar ve kısa videolar siz istemediğiniz sürece kayıtlı kalmaz. Gençler arasında eğlenmek için sıkça kullanılan bir platformdur.
8-Tiktok
Son yılların popüler uygulaması Tiktok 2016 yılında ByteDance firması tarafından kurulmuştur. Temelde 15 saniyelik kısa videolar yapılabilen ve çeşitli müzik ya da efektlerle desteklenen bir uygulamadır. Uygulamada genel olarak; klip, dans, eğlence içerikleri bulunuyor. Videoları arka arkaya ekleyerek paylaşım süresini uzatma şansı olsa da bu en fazla 60 saniye ile son buluyor. Tiktok yaratıcı içeriklerin paylaşımına da imkan sağlıyor. Çeşitli akımlar ortaya çıkabiliyor ve bunlar büyük kitleleri etkiliyor.