Sosyal medya nedir? İçeriğini kullanıcısının ürettiği ve yayınladığı çevrimiçi platformlardır. Bu platformlarda kullanıcılar, kullandığı sosyal medya uygulamasının kurallarına göre dilediğince paylaşım yapabilmektedir. İçerikleri tamamen kendileri üretir. Haberler, makaleler, günlük yaşantıları, bireysel düşünceleri, keyif aldıkları anlar, eleştirmek istedikleri olaylar kısacası aklınıza gelebilecek her şey bu platformlarda içerik olarak kullanılabilir. Siz takip ettiğiniz hesapların paylaşımlarını görebilirken aynı şekilde sizin paylaştıklarınızı da sizin takipçileriniz görebilir. Bir bakıma internette sosyalleşmek de denebilir. 

Sosyal medya nedir? Sorunu yanıtladıktan sonra sosyal medyayı derinlemesine inceleyebiliriz.

sosyal medya nedir

 

Sosyal Medya Bölümleri

İçerik olarak; teknoloji blogları, video barındırma, fotoğraf paylaşımı, ürün/hizmet değerlendirmesi, iş ağları, kurumsal sosyal ağlar, siber kültür, mikrobloglar, forumlar gibi birçok farklı sosyal medya bölümü bulunmaktadır.

Geleneksel Medyadan Farkı

İnternetin gelişmesi ve kullanımının artmasıyla pazarlamayı geleneksel ve dijital olarak ikiye ayırıyoruz. Her iki pazarlama türü de yöntem olarak aynı olsa da uygulanmasında farklılıklar  gösterir.

Maliyet

Sosyal medya; basılı mecralar ve sinema, televizyon gibi geleneksel medyadan farklı özellikleri bulundurur. Geleneksel medya ve basılı mecralarda belirlenen içeriğin yayınlanması için bütçe gerekir. Dijital medya mecraları içinde bulunan sosyal medya platformlarında ise kendi içeriğinizi paylaşmak isterseniz (sponsorlu içerikler hariç) herhangi bir ücret ödemezsiniz ve erişim olarak herkese açıktır. 

Hedef Kitleye Erişim

Geleneksel medyada hedef kitlenizi (detaylı) seçemezken sosyal medya hesaplarınızda hedef kitlenizin detaylı analizini çıkarabilirsiniz ve bu çıkardığınız analizleri yapmak istediğiniz projeye entegre edebilirsiniz. Bu sebeple daha doğru kitleye daha hızlı ulaşmak sizin elinizdedir.

Ölçümlenebilirlik

Geleneksel mecralarda geri dönüş verilerini elde etmek zordur. Araştırmalar sonucunda ancak bu verileri elde edebilirsiniz. Fakat dijital mecralarda bütün veriler önünüze gelir. Tek tıkla reklamını ya da içeriğinizi ölçümlersiniz.

Kullanılırlık

Geleneksel medya genel olarak şirketler ve hükümetler tarafından kullanılır. Sosyal medya hesapları ise herkese açık platformlardır. Burada paylaşım hakkı herkesindir. Herhangi bir ayrım söz konusu değildir. Paylaşım kullanıcıların insiyatifindedir.

Kalıcılık

Geleneksel medyada içeriğiniz yayınlandıktan sonra üzerinde değiştirme yapmanız mümkün değildir. Sosyal medya hesaplarında ise içeriğinizi değiştirebilir, silebilir ya da yorumlara anında müdahale edebilirsiniz. Sosyal medyada içerikleriniz siz istediğiniz sürece hesaplarınızda kalır. Geleneksel ve basılı mecralarda ise bu durum belirli bir süre için geçerlidir.

Özgürlük

Sosyal medya geleneksel medyanın aksine herkes tarafından ulaşılabilir. Herkes içerik çıkarabilir. Reklam yasakları geleneksel mecralara göre çok daha azdır. Aynı zamanda istediğiniz içeriği istediğiniz zaman paylaşma imkanınız bulunur. Geleneksel medyada ise böyle bir imkan yoktur. 

Türkiye’de En Fazla Kullanılan Sosyal Medya Platformları Hakkında Genel Bilgiler

1- Youtube

Video paylaşım platformudur. İçerik çeşitliliği bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Dünya genelinde aylık 2 milyar kullanıcısı bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’de en çok ziyaret edilen sosyal medya platformudur.

2- Instagram

Her gün değeri artan Instagram, bir tür fotoğraf ve video paylaşım platformudur. Canlı yayın ve 24 saat içinde kaybolan hikayeler gibi özellikleri de bulunan Instagram’ın dünyada 1 milyar Türkiye’de ise 40 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. Şu an Türkiye’de en çok kullanılan ikinci sosyal medya platformudur.

3-WhatsApp

İlk kurulduğunda mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, daha sonraları hikaye özelliğiyle sosyal medya platformları arasında görülmeye başlamıştır. Günümüzde Türkiye’nin %86’sı Whatsapp kullanmaktadır.

4-Facebook

Dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformdur. Kullanım oranı olarak Türkiye’de 4. sırada yer almaktadır. İçerik olarak ise; yazı, video, fotoğraf paylaşılabilir.Aynı zamanda Instagram’da olduğu gibi canlı yayın ve 24 saat içinde kaybolan hikaye özelliği bulunmaktadır.

5-Twitter

Türkiye’de 12 milyon kullanıcısıyla 5. sırada yer alan Twitter; en fazla 240 karakterlik yazılar, görseller ve kısa videolar paylaşabileceğiniz sosyal medya platformlarından biridir.

6- LinkedIn

Bu sosyal medya platformu ise karşımıza kariyer odaklı bir sosyal ağ olarak çıkıyor. Burada kullanıcılar iş çevrelerini genişletebiliyor ve buradaki diğer kullanıcıların öz geçmişlerini, yaptıkları işleri görebiliyor. İş ilanları verilebiliyor. Böylelikle iş ağı genişliyor.

7-Snapchat

Fotoğraflar ve kısa videolar çekip bunları farklı çıkartma ve renklerle değiştirerek gönderebileceğiniz sosyal medya platformudur. İstediğiniz başka bir kullanıcıya fotoğraf veya videolarınızı yalnızca bir defa görebileceği şekilde gönderebilirsiniz. Fotoğraflar ve kısa videolar siz istemediğiniz sürece kayıtlı kalmaz. Gençler arasında eğlenmek için sıkça kullanılan bir platformdur.

Sosyal medya platformlarında kullanıcıların içerikleri kullanılan platforma göre değişiklik göstermektedir. Her platformun kitlesi totalde aynı olsa da çıkarılan içerik bakımından farklılıklar göstermektedir. Kullanacağınız sosyal medya platformunda buna dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda hareket etmek bireye ya da markaya katkı sağlar.

 

Sosyal medya uygulamaları hakkında detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.