Facebook yeniden hedefleme en basit anlatımla daha önce web sitenizi ziyaret etmiş ya da reklamlarınızla etkileşimde bulunmuş, ancak satın alma işlemi gerçekleştirmemiş kişilere tekrar reklam göstermek olarak açıklanır. Bir örnekle açıklamak gerekirse, herhangi bir alışveriş sitesine girdiniz ve burada belli bir süre kaldınız. Ardından Instagram ya da Facebook’ta da belli bir süre vakit geçirdiniz. Sonra ise girdiğiniz alışveriş sitesinde baktığınız ürün veya bu ürüne benzer ürünlerin reklamları Facebook ya da Instagram’da karşınıza çıktı. İşte karşılaştığınız bu reklamlar yeniden hedefleme stratejisi ile yapılmış reklamlardır. Yeniden hedefleme yani Facebook Retargeting’de markanıza daha önce ilgi gösteren kişileri tekrar markanıza çekerek satış işleminin gerçekleşmesini sağlamak temel hedeftir.
Ne Gerekiyor?
Markaların web sitelerinde erişimi artırmak ve bunun sonun sonucunda da satış sonlandırma gerçekleştirmek için kullanılan bu yöntemde, Facebook Pixel hakkında bilgi sahibi olmak önemli. Facebook Pixel, markanızın web sitesinde müşterilerinizin etkileşimlerini izleyen bir dizi koddan oluşan bir sistem. Bu sistem sayesinde web sitenize giren müşterilerinizin faaliyetlerini izleyebilir ve web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kayıtlarını tutabilirsiniz. Facebook Pixel’i kullanabilmenin aşamaları 5 adımdan oluşuyor. Şimdi bu adımlara bir göz atalım.
Facebook Pixel Adımları
- Facebook Reklam Yöneticisi’ne gidin ve Pixel’e tıklayın. Sonrasında “Bir Pixel Oluştur” seçeneğini seçmeniz gerekiyor.
- Sonraki aşamada markanızın sunduğu ürün veya hizmetlerle bağlantılı olan bir isim seçin ve Pixel’ inizi isimlendirin.
- Bu noktada karşınıza çıkan kullanım koşulları ve şartları okuyup kabul ettikten sonra “Bir Pixel Oluştur” seçeneğine tıkladığınızda Pixel’inizi oluşturmuş olacaksınız.
- Markanız için Pixel’inizi oluşturdunuz. Şimdi sıra Pixel’inizi markanız için uygulamakta. Öncelikle Pixel kodunuzu web sitenize entegre etmeniz gerekiyor.
- Son aşama yine Facebook Reklam Yöneticisi’ni ziyaret etmek. Reklam Yöneticisi’nde “Test Trafiği Gönder”i seçmeniz gerekiyor. eğer yukarıdaki aşamaları eksiksiz tamamladıysanız durumunuz “Etkin” olarak görünecektir. Bu Facebook Pixel’inizin web sitenize doğru bir şekilde eklendiği anlamına gelir.
Facebook Pixel’imizi kurduk. Şimdi sıra nasıl yeniden hedefleme yapacağımıza geldi. Facebook Yeniden Hedefleme’ye Dair sizinle paylaşacak bir kaç ipucumuz var.
Peki Facebook Yeniden Hedefleme İpuçları Nelerdir?
Muhtemelen markanız için hiç tanımadığınız ve ürünlerinizle ilgili olup olmadığını bilmediğiniz kişilere reklam yapmak istemezsiniz değil mi? Facebook yeniden hedefleme işte bunun için önemli. Kim olduğunu bildiğiniz potansiyel müşterilerinize reklam yapmak reklam bütçenizi kullanmanın en iyi yolu. Facebook Yeniden Hedefleme ile kampanya sonunda alacağınız geri dönüşler markanız için tahmin edemeyeceğiniz faydalar sağlayabilir.
Facebook Yeniden Hedefleme sürecine ilişkin ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hedef kitlenizi özelleştirmeniz reklamlarınızı doğru kitleye ulaşabilmesi açısından oldukça önemlidir. Facebook Reklam Yöneticisi üzerinden reklamınız için özel hedef kitle oluşturabilirsiniz.
- Reklamınızı görmesini istemediğiniz, olumlu bir geri dönüş alamayacağınızı düşündüğünüz bir hedef kitle grubunuz da olabilir. Bu durum için Facebook, hariç tutabileceğiniz hedef kitle grubu belirlemenizi de sağlıyor. Ancak bu hangi kitlenin size daha uygun olduğu hangisinin olmadığı konusunda zorluk yaşıyorsanız “Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir?” başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz. https://www.kornisonajans.com/marka/hedef-kitle-nedir-nasil-belirlenir/
- Web sitenizdeki müşteri etkinliklerini inceleyerek web sitenizdeki hedef kitlenize benzer hedef kitlelere yönelmeniz daha olumlu sonuçlara ulaşmanıza fayda sağlar.
- Pixel’de bulunan gelişmiş eşleştirme seçeneği kullanıcıların ürün veya hizmetinizi hangi cihaz üzerinden satın aldığını gösteriyor. Bu doğrultuda ürün veya hizmetinizin hangi cihazlardan görüntülendiğini ve bu görüntülenmenin satın almaya dönüştüğünü görerek reklamlarınızı bu cihazlara göre optimize edebilirsiniz.
- Daha önceki deneyimlerinizden, Facebook reklam raporlarınızdan ya da web site trafik raporlarınızdan faydalanmak yararınıza olacaktır. Reklamınızı kullanıcılara göstereceğiniz tarih, saat ve cinsiyet gibi kriterleri bu raporlara göre analiz ederek kampanyanızı oluşturabilirsiniz.
- Aynı şekilde daha önce gerçekleştirdiğiniz reklam sonuçlarından ve web site analizlerinizden faydalanarak hangi ürün veya hizmetin arzının yüksek olduğunu hangisini öne çıkarmanın daha faydalı olacağını tespit edebilir ve reklamınızı bu ürün ve hizmet üzerine yoğunlaştırabilirsiniz.
- Daha önce sizden alışveriş yapan bir müşteri markanızın potansiyel müşterisi konumundadır. Bu nedenle çapraz ve üst ürün grup satış teknikleri uygulayarak bu müşterilere reklamınızın gösterilmesini sağlayabilirsiniz.
- Web sitesi satın alma dönüşümlerinizi analiz etmek ve reklam kampanyanızı bu doğrultuda oluşturmak da olumlu bir geri dönüş almanıza katkı sağlayacaktır.
- Daha anlaşılır bir raporlama için Facebook Reklam Yöneticisi’nin sunduğu analiz sütunlarını özelleştirmek faydanıza olabilir. Böylece kampanyada sizin için önemli olan metrikleri daha kolay analiz edebilirsiniz.
Bu işlemlerin büyük bir kısmı reklam yöneticisi üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Facebook Reklam Yöneticisi üzerinde kullanabileceğiniz çok sayıda sekme hem analiz için hem de dönüşüm değerlerinizi takip etmek yatırım geri dönüşlerinizi yani RIO yu görmeniz için oldukça önemli. Bu nedenle Facebook Yeniden Hedefleme kampanyanız süresince ve kampanya sonunda analizlerinizi doğru bir biçimde incelemek ve sonuçları değerlendirmek sonraki kampanyalarda da sizin için kılavuz niteliğinde olacaktır.
Normal şartlarda içerik pazarlama modelinde süreç natural yoldan ve yavaş yavaş ilerler. Ancak Facebook’un sağladığı bu tip seçeneklerle markanızın istediğiniz gibi dönüşler alma sürecini hızlandırıyor. Facebook Yeniden Hedefleme de bunlardan bir tanesi. Facebook Pixel hakkında detaylı bilgiyi resmi site üzerinden alabilirsiniz.