“Dijital medya nedir?” sorunun cevabı kısaca; genel anlamda internet ortamından yayınlanabilecek, erişilebilecek, depolanabilecek ve iletişime geçebilecek her türlü platforma verilen isimdir. Yeni nesil, bütün teknolojik aletlerle ulaşılabildiği için kullanım kullanım oranı dolayısıyla etkileşim oranı çok yüksektir. Dijital medyada içerikler hızlı bir döngü içerisindedir. Dolayısıyla insanların etkileşim kurma hızları da değişkenlik göstermektedir. Bu durum sosyal medya ağlarını da beraberinde getirmiştir. Bu dönüşüm dijital medyanın kendisidir. Etkileşim, iletişim ve online faaliyetler dijital medyada sıkça karşımıza çıkar.
Dijital medyanın insan hayatını değiştirdiği yadsınamaz bir gerçektir. İnsanların yaşam biçimlerinde köklü değişikliklere sebep olmuştur. Dijital medyada bilgiye ulaşma durumu çok hızlı gerçekleşmektedir. Bundan dolayı her bilgiyi, her haberi, her mesajı çok hızlı tüketmemize neden olmaktadır. Günümüzde devlet politikaları bile dijital medyaya göre değişkenlik göstermektedir. Yaşanılan deneyimler bile değişmiştir. Dolayısıyla bu durum haklı olarak herkesin aklına dijital medya nedir sorusunu getirmişir.
İlk zamanlarda text yani metin olarak hayatımıza giren daha sonrasında internetin bulunmasıyla insanlığı değiştiren dijital medya, e-posta ile yetinmeyip sonradan hayatımıza görselleri, sesleri ve en sonunda videoları dahil etti. Ucu bucağı olmayan bir alan. Dolayısıyla dilediğiniz her şeyi bulma imkanınız dijital medya ile artık mevcut durumdadır.
Dijital Medya ürünleri nelerdir?
– E-ticaret siteleri,
– Oyunlar (konsol, çevrimiçi ve mobil)
– Web siteleri ve mobil uygulamaları,
– Animasyonlar,
– Sosyal medya siteleri,
– Videolar,
– Artırılmış gerçeklik,
– Sanal gerçeklik,
– Veriler,
– Konum tabanlı hizmetler,
– Etkileşimli hikayeler.
Dijital Medya’nın kullanıldığı alanlar
– Eğlence,
– Teknoloji,
– E-ticaret,
– Kâr amacı gütmeyen kurumlar,
– Sağlık,
– Eğitim,
– Pazarlama ve Reklamcılık,
– Devlet kurumları,
– Televizyon ve yayıncılık.
Geleneksel Medyadan Dijital Medyaya Geçiş
“Dijital medya nedir?” sorunun cevabını verdikten sonra gelenekselden dijitale geçişin nasıl olduğuna bakalım… İnternet teknolojilerinin hızla gelişmesiyle kitle iletişim araçları ve buna bağlı olan alışkanlıklar da beraberinde değişmektedir. Medya kanalları teknolojiye bağlı olarak tarih boyunca hep değişkenlik göstermiştir. Teknolojinin gelişmesi her zaman iletişime ve etkileşime dokunmuştur.
Son zamanlarda gelişen teknolojinin ön ayak olduğu yeni dünya düzeni, insanların tutum ve alışkanlarında köklü değişimler yapmasına sebep olmuştur. Bu değişim doğal olarak geleneksel diye tabir edilen kitle iletişim araçlarını da etkilemiştir. Gazete, dergi, radyo ve televizyon kullanımında değişiklikler yaşanmıştır. Hem kullanım biçimi hem de kullanım sayısı bu değişiklikler içindedir. Bu tek yönlü iletişim kanallarından farklı olarak internetle beraber hayatımıza giren sosyal medya uygulamalarıyla iletişim çift yönlü iletişime dönüşmüştür. Bloglar ve içerik paylaşımına olanak tanıyan sosyal ağlar yeni medya yani dijital medya araçları olarak tanımlanmaya başlamıştır. Bu durum bireylere artık istediği konu ya da durum hakkında yorum yapma ve fikir belirtme imkanı sunmuştur. Dolayısıyla bireyler artık sadece verileni almıyor, etkiye karşın tepki verebilir hale gelmiştir. Bu da aslında toplumsal anlamda birçok durumu değiştirmiştir.
Siyasetten pazarlamaya, filmlerden dizilere, spordan ekonomiye kadar aklınıza gelebilecek her alanda artık daha etkin olmaya başlamıştır. Dolayısıyla toplumlar için yaşam şekilleri, istek ve ihtiyaçlar dijital medyayla kökten değişime uğramıştır. Dijital medyada içerikleri herkesin üretebilmesinden dolayı da insanlar dijitali iyice benimsemiş ve gelenekselden uzaklaşarak dijital medyanın içinde yer almayı tercih etmeye başlamışlardır. Bu geçişin sağlam ve köklü bir geçiş olduğu düşüncesi yaygındır.
Dijital Medyanın Geleneksel Medyadan Farkı
Kaydedilebilirlik:
Geleneksel medyada bir içeriği kaydetmek tam anlamıyla mümkün olmasa da dijitalde her şey kaydedilebilir durumdadır.
Hızlı içerik değişimi:
Geleneksel medyada hazırladığınız içerik paylaşıldıktan sonra değiştirmek isterseniz bu zaman alır. Anında değişim mümkün değildir. Dijital medya ise anlık değişimlere olanak sağlar.
Bütün olay ve durumlara olumlu ya da olumsuz şekilde geri dönüş yapılabilir:
Geleneksel medyada iletişim kanalı tek yönlü olduğu için geri dönüşleri çok kısıtlı şekillerde sağlayabilirsiniz. Dijital medyada sayesinde içerik sahibine direkt olarak geri dönüş yapabilmeniz mümkündür.
Detaylı ve keskin hedefleme:
Geleneksel medyada hedeflemeler daha yüzeyseldir. Fakat bu durum dijital medya için öyle değildir. Hedeflemeleri çok daha detaylı şekilde ayarlayıp içeriğinizi hedef kitleye yakın şekilde paylaşmak mümkündür.
Maliyet:
Geleneksel medya maliyet açısından yüksektir. Fakat dijital medyada bütçenize göre planlamalar yapabilirsiniz.
Anlık iletişim ve etkileşim:
Geleneksel medya topluluklarla anlık iletişim ve etkileşim kurmanıza imkan tanımaz. Geleneksel her şey programlı saatleri ayarlanmış şekilde yürür. Dijital medyada nerede ne zaman isterseniz iletişim ve etkileşim yakalayabilirsiniz.
Yayılım:
Dijital medyada paylaşılan içerikler hiç o konuyla ilgisi olmayan kişilere kadar ulaşabilir. Örneğin takip ettiğiniz kişilerin retweetleri ile sizin takip etmediğiniz kişilerin içeriklerini görebilirsiniz. Algoritma içerikleri karşınıza çıkarır. Dolayısıyla yayılımı geniştir.
Fakat geleneksel mecralarda durum böyle değildir.
Veri ve analizler:
Günümüzde en önemli konulardan biri veriler ve analizlerdir diyebiliriz. Geleneksel medyada yayınladığınız içeriğin verileri dijital mecralara göre daha azdır. Bunları verileri elde edebilmek büyük gayret ve araştırmalar gerektirir. Dijital medyada ise uygulamaların yardımıyla paylaşımların verilerinin çoğunu elde edebiliriz. Bu durum bize hem zaman kazandırır hem de büyük araştırma harcamalarından kurtarır. Böylelikle daha hızlı hareket edip, gelen geri bildirimlere göre yapılacak değişimin daha kolay olmasına olanak sağlanır.
Yeni Güç Dijital Medya !
Yeni medyayı yani dijital medyayı herkes görüyor, duyuyor, kullanıyor. Bütün bunlara karşın neyin dijital medya olduğunu tam kavrayamıyor. Örnek verecek olursak, acıkıyorsunuz ve internetten sipariş veriyorsunuz. Hastaneden randevu alıyorsunuz. Sevdiklerinizi özlüyor onlarla görüntülü konuşuyorsunuz. Sosyal medyadan arkadaşınızın fotoğrafını ya da bir yazısını beğeniyorsunuz. Haberler, filmler artık telefonunuzda. Bunun gibi daha bir sürü örnek verilebiliriz. Kısacası günümüzde dijital medya her yerdedir.
Çok sık kullanılan yeni medya günümüzün artık yeni gücü. Hayatımızı değiştirdiği kesin olan yeni medya kullanımı daha da artmakta. Karşısında durmak çok zor. Hayatı kolaylaştıran durumlar yarattığı için vazgeçmek de bir o kadar zor oluyor. Günümüzde özellikle kitlelere hitap etmesi gerekenlerin (markalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları vb.) dijital yani yeni medyayı ciddi şekilde önemsemesi gerektiğini kanaatindeyiz. Artık büyük kitlelere hızlı şekilde seslenebilmek ve geri dönüş verilerini kolayca alabilmek mümkünken bunu değerlendirmemek pek akıllıca olmaz.
Sonuç olarak bize kazandırdığı sayısız faydadan bahsettik fakat bir o kadar da dikkat edilmesi gereken bir yer de olduğunu söylemeliyiz. Yapılan hatalar artık daha net daha sert bir tepki ile karşılanıyor. Datalarımızdan iyi çıkarımlar yapamadığımız durumlarda verim açısından zorluklar da yaşamamız mümkün. Dijital reklam ajansları aslında bu görevi markalar için gerçekleştiriyor. Fakat eğer yardım almıyorsanız kullanırken dikkatli olmanızda yarar olduğunu düşünüyoruz.